Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska prijeti da će poslati 15.000 izbjeglica u Evropsku uniju


Taksim trg u Istanbulu izlijepljen plakatima turskog predsjednika, mart 2017.

Turska je zaprijetila da će poslati 15.000 izbjeglica mjesečno u Evropsku uniju, kao novi korak ka esklaciji diplomatskih tenzija sa blokom.

Ankara je upozirila da bi mogla raskinuti sporazum sa EU postignut u martu 2016., sa ciljem zaustavljanja ulaska migranata i izbjeglica u EU, što je korak najavljen nakon što je turskim ministrima onemogućeno održavanje predreferendumskih skupova u Evropi.

Turski ministar unutrašnjih poslova, Suleyman Soyolu je u izjavi datoj kasno o četvrtak rekao da Ankara može "napravati pometnju" Briselu tako što će otvoriti put hiljadama izbjeglica da uđu u EU.

Dan prije isto je rekao i ministar vanjskih poslova Turske, Mevlut Cavusoglu, zaprijetivši da će raskinuti ugovor.

Ipak portparol Vlade njemačke je u petak izjavio da nema naznaka da je Ankara suspendovala sporazum.

Diplomatska kriza je kulminirala kada su Holandija i Njemačka, kao i još nekoliko drugih evropskih zemlja, odbile da dozvole turskim ministrima da drže izborne skupove za glasanje na referendumu o ustavnim reformama koji će se održati 16. aprila, i na kojem predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi da poveća svoje ovlasti.

Savjet Evrope je tim povodom izašao sa stavom da predložene ustavne reforme predstavljaju "opasan korak unazad" za tursku demorkatiju, jer predsjednik dobija neograničenu i nekontrolisanu vlast.

Nakon zabrane skupova za njegove ministre, Erdogan je optužio Njemačku za primjenjuje "nacističku praksu", a Holandiju optužio za genocid u Srebrenici 1995.

XS
SM
MD
LG