Dostupni linkovi

Nakon izraelskih vazdušnih udara, Sirija uzvratila raketama


Visoravan Golan, između Izraela i Sirije
Visoravan Golan, između Izraela i Sirije

Protivavionske rakete ispaljene su rano jutros iz Sirije na teritoriju u dolini reke Jordan koju kontroliše Izrael, nakon serije izraelskih vazdušnih udara na Siriju, saopštila je izraelska vojska, prenosi agencija Associated Press.

Kako je navedeno, borbeni avioni su pogodili nekoliko meta u Siriji i vratili se u vazdušni prostor koji kontroliše Izrael, kada je nekoliko protivavionskih raketa iz Sirije ispaljeno u pravcu izraelskih aviona.

Sirijska vojska saopštila je, kako prenosi Reuters, da je izraelska vojska ciljala vojne pozicije u blizini Palmire.

Izraelski sistem za vazdušnu odbranu tipa erou je presreo jednu od tih raketa severno od Jerusalima, javljaju izraelski mediji. Vojska nije saopštila da li su ostale rakete pale na teritoriju koju Izrael kontroliše.

Zbog ovog incidenta oglasile su se sirene za vazdušnu uzbunu u jevrejskim naseljima u području Jordanske doline na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji navode da je to najozbiljniji incident od početka sirijskog gradjanskog rata koji besni u susednoj zemlji već šest godina.

Jordanska dolina je deo Zapadne obale koja se graniči s Jordanom. Izrael ju je osvojio zajedno sa ostalim delom Zapadne obale u šestodnevnom r atu 1967. godine kada je osvojen i istočni Jerusalim i pojas Gaze.

Rat u susednoj Siriji, Izrael nije mnogo osetio već je samo odgovorao na sporadično prelivanje sukoba preko granice na strateškoj Golanskoj visiji, ali se verovalo da su posredi taktičke greške. Izrelski odgovori su bili ograničena odmazda na sirijske pozicije, prenosi agencija AP.

XS
SM
MD
LG