Dostupni linkovi

Tači: Srbija nema imovinu na Kosovu


Hašim Tači na otvorenoj debati sa predstavnicima srpskih medija i civilnog društva u Čaglavici
Hašim Tači na otvorenoj debati sa predstavnicima srpskih medija i civilnog društva u Čaglavici

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da Srbija nema imovinu na Kosovu, kao ni jurisdikciju nad njom, te da je odluka Vlade Kosova kojom se imovina SFRJ proglašava kosovskom, ustavna i legalna.

"Srbija nema imovinu na Kosovu. Javna imovina je imovina države Kosovo. Srbija nije naslednik Jugoslavije već je jedna od država regiona. Odluka Vlade Kosova je legalna i ustavna", istakao je on na otvorenoj debati sa predstavnicima srpskih medija i civilnog društva u Čaglavici.

Tači je istakao da su stvoreni uslovi za unapređenje misije Bezbednosnih snaga Kosova, što će doprineti miru i stabilnosti Kosova i regiona, a naročito u vreme kada su spoljni uticaji prisutni na Zapadnom Balkanu.

"Važno je", naveo je Tači, "da napravimo razliku između srpskih predstavnika na Kosovu i interesa Srbije".

"Srpska zajednica se pokazala zainteresovanom i konstuktivnom za izgradnju budućnosti na Kosovu. I na severu Kosova, srpski građani koji su nekad bili na barikadama, sada su deo kosovskih institucija. Oni rade za dobrobit svoje zajednice, a to je naš zajednički uspeh", rekao je Tači i dodao kako se isto želi i za Bezbednosne snage Kosova, koje čine sve zajednice, uključujući i srpsku.

"Ali, sve ovo nije u interesu Srbije. Sa Srbijom ne možemo da vodimo razgovore o pitanjima koji se tiču unutrašnjosti Kosova. Srbija još uvek nije konstruktivni partner, već izvor nacionalizma koji preti mir regionu", kazao je Tači.

Kosovski predsednik je dodao da će Kosovo očuvati partnerstvo sa međunarodnom zajednicom i SAD, ali imati i vojsku, dodajući da su Bezbednosne snage već vojska i da je potrebno de jure priznanje.

Tači je pozvao srpske predstavnike da se vrate u kosovske institucije, podsetivši da su Zajednica srpskih opština i demarkacija granice sa Crnom Gorom neka od pitanja na kojoma treba zajednički da se radi.

"Nema drugih smetnji za početak rada na Zajednici i zato pozivam srpske lidere da se što pre vrate u institucije", istakao je, dodajući da je njihov bojkot razlog zašto se ne formira Zajednica.

Nenad Maksimović ispred Centra za mir i toleranciju rekao je da se Srbi nikada neće složiti oko formiranja vojske u vreme regionalne nestabilnosti.

Istakao je da je povratak Srba na Kosovu najslabiji u poslednje vreme zbog čestih napada na njih, koje često kosovski pravosudni organi i ne tretiraju, te zatražio od predsednika da iskoristi svoj autoritet i utiče na to pitanje.

Tači je, međutim, rekao da međuetnički odnosi nisu bili nikad bolji od završetka rata i da se treba praviti razlika između etničkih i incidenata s kriminalnim motivom.

Tači je još kazao kako će se Srbija pre ili kasnije suočiti sa tužbom za genocid na Kosovu, te da je Ramuš Haradinaj nepravedno zadržan u Francuskoj.

"Dijalog nema alternativu ali Srbija se ne može neprijateljski ponašati prem Kosovu", naveo je on.

XS
SM
MD
LG