Dostupni linkovi

Plenković poziva na smirivanje tenzija oko Agrokora


Marketi Konzum su dio kompanije Agrokor
Marketi Konzum su dio kompanije Agrokor

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je Agrokor značajan subjekt hrvatske privrede i da će Vlada pažljivo pratiti sve aktivnosti vezane uz tu kompaniju koja se suočava s dubokom krizom, prenosi Beta.

"Treba svi zajedno da smirimo loptu, vrlo trezveno da pristupimo dijalogu koji vodimo s kompanijom i najvažnijim poveriocima, od kojih očekujemo da u vrlo kratkom roku zajednički pristupe planu razrešavanja postojećih poteškoća u poslovanju, na koje su između ostaloga u svojim izveštajima proteklih sedmica ukazale i međunarodne rejting agencije", rekao je Plenković na početku sednice Vlade.

Povodom straha od mogućeg kraha zbog prezaduženosti jedne od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi, Plenković je izrazio nadu da će doći do "pozitivnog razrešenja situacije" i dodao da je dužnost Vlade da vodi računa o ukupnoj stabilnosti i održivosti privrednog i finansijskog sistema zemlje.

On je ponovio da ne treba "dramatizovati" i da treba voditi racionalan dijalog u interesu hrvatske privrede.

Bonitetske agencije Mudi (Moody's) i Standard end Pur (Standard & Poor's) snizile su u januaru i februaru kreditni rejting Agrokora što je dovelo i do povećanog interesa za probleme koncerna.

Hrvatski mediji otkrili su da se početkom marta o sudbini Agrokora razgovaralo na tajnom sastanku predstavnika Vlade, Sabora i te kompanije. Iz Vlade su to naknadno potvrdili, a premijer Plenković izjavio je juče da je u interesu države da situacija u Agrokoru ne utiče negativno na stabilnost hrvatske privrede i finansijskog sistema.

On je, međutim, rekao da je reč o privatnoj kompaniji i da su za njeno vođenje odgovorni pre svega vlasnik i uprava.

Mogućnost kraha Agrokora zbog prezaduženosti izaziva niz reakcija u Hrvatskoj. I dok iz Vlade poručuju da prate situaciju, opozicija poziva vlast da ponudi rešenja kako bi spasila desetine hiljada zaposlenih u tom koncernu.

Hrvatski mediji pišu da Agrokor u ovom delu Evrope direktno zapošljava 60.000 ljudi, od toga samo u Hrvatskoj oko 30.000. U Sloveniji je zaposlenih oko 11.600, u Srbiji 11.500, a u BiH oko 5.300.

XS
SM
MD
LG