Dostupni linkovi

Izetbegović: Šansa za reviziju procesa i dalje postoji


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović iznenađen je brzom reakcijom Međunarodnog suda pravde u Hagu u vezi sa zahtjevom za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i smatra da šansa za pokretanje procesa postoji sve dok postoji Sud.

"Neko novo tročlano Predsjedništvo u nekom budućem sazivu može o tome odlučiti, zavisi od presude (generalu Ratku) Mladiću, na primjer", rekao je Izetbegović za sarajevsku televiziju Hayat, prenosi SRNA.

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da se nije zalagao za reviziju, jer se bojao da ista takva tužba jednog dana ne bi bila iz Sarajeva upućena prema Hrvatskoj, Izetbegović je rekao da ga čudi takva izjava, jer takvih intencija nije bilo.

Takve stvari, prema Izetbegovićevim riječima, ne treba potcrtavati, jer se ponovo otvara "pandorina kutija" onoga što je Hrvatska uradila u BiH.

Za najavljene tužbe protiv generala Armije BiH pred hrvatskim sudovima, član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je rekao "da je na liniji jednog naivnog pristupa, koji može samo isprovocirati ono što ne treba Hrvatima u BiH".

Izetbegović smatra da izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića o potrebi izgradnje mira i stabilnosti "nisu dovoljne" već, da je potrebno nešto konkretno uraditi.

Prema Izetbegovićevim riječima, i on i Vučić imali su želju da intenzivnije rade na pomirenju dva naroda, ali su im se mnoge stvari "otele".

Od samita u Sarajevu Izetbegović očekuje samo dobro, jer su dijalog i bolje razumijevanje upravo ono što je potrebno.

XS
SM
MD
LG