Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić stigao u Sarajevo na Samit premijera Zapadnog Balkana


Aleksandar Vučić, premijer Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u poslijepodnevnim satima u Sarajevo gdje će učestvovati na Samitu premijera Zapadnog Balkana koji se održava u četvrtak.

Vučić je u glavni grad Bosne i Hercegovine doputovao dan prije održavanja Samita premijera Zapadnog Balkana i to direktno iz Berlina gdje se sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučića je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Kako je ranije rekao vjeruje da će u Sarajevu ponovo razgovarati i otvoriti teme koje su od zajedničkog interesa za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a to su autoputevi, putevi, mostovi, pruge i carinska unija.

U fokusu razgovora na Samitu premijera Zapadnog Balkana će biti regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, te sadržajnijoj ekonomskoj razmjeni, jer je put ka EU zajednički cilj svih učesnika.

Domaćin susreta je pedsjedavjući Vijeća ministara Denis Zvizdić.Velike mjere osiguranja u glavnom gradu BIH uoči dolaska srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić poručio je da će mjesto održavanja Samita u Sarajevu cjelokupno biti snajperski pokriveno.

Prisustvo Samitu u Sarajevu su potvrdili premijeri Republike Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Republike Makedonije Emil Dimitriev i Kosova Isa Mustafa.

Samitu će prisustovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i predstavnik Vlade Republike Italije, zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu ove godine.

XS
SM
MD
LG