Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: Optužnica protiv dva ruska obavještajca za hakiranje Yahoo-a


Ilustracija

Američko Ministarstvo pravde objavilo je optužnicu protiv dvojice ruskih obavještajnih oficira za veliki hakerski upad 2014., u Yahoo. Jedan od njih uhapšen je u januaru u Moskvi, kao dio sve šireg skandala u koji je umiješana glavna ruska agencija za bezbjednost.

Američki Federalni istražni biro (FBI), Ministarstvo pravde i drugi zvaničnici, kako je objavljeno u srijedu naveli su da su još dva hakera kriminalca takođe optužena.

Američka optužnica tereti dva ruska obavještajca koji su radili za Federalnu službu bezbjednosti (FSB), nekadašnji KGB. Jedan je identifikovan kao Dmitrij Dokučajev, a drugi kao njegov pretpostavljeni Igor Suščin.

Ministarstvo pravde SAD povezalo je njih dvojicu sa hakerskim upadom u naloge na internet provajderu Yahoo 2014., kada su provalili u naloge 500 miliona korisnika njihovih naloga.

To je bio jedan od najvećih upada u kompjutere ikad javno objavljenih.

Optužbe, ispostavilo se, nijesu u vezi sa navodnim ruskim hakiranjem Demokratskog nacionalnog komiteta i istragom FBI o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Druga dvojica navodnih hakera identifikovan su kao Aleksej Belan i Karim Baratov. Američki zvaničnici navode da je Baratov uhapšen u Kanadi dan ranije na zahjev Vašingtona.

Niko iz ruske ambasade u Vašingtonu nije želio da odgovori na zahjev za komentar ovih optužnica.
XS
SM
MD
LG