Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Borci i Vlada Federacije BiH postigli dogovor u vezi zakona o penzijama


Ilustracija

Protesti vojnih penzionera iz Federacije BiH, koji su održani u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH, zvanično su završeni i zamrznuti nakon što je postignut dogovor o izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem penzionisanju.

Veliki broj boraca vratit će se svojim kućama danas, djelimično zadovoljniji prije nego li su došli na proteste, a zahvaljujući dogovoru da novi Zakon o penzionisanju uskoro bude pušten u parlamentarnu proceduru.

"Za provođenje ovog zakona bit će potrebne tri godine, 22 miliona KM, čime bi se osiguralo 11 hiljada ljudi", kazao je Rifat Tirak, predsjednik Saveza vojnih penzionera FBiH, koji je učestvovao na današnjim pregovorima u Vladi FBiH.

Ovim zahtjevom je ispunjen dio zahtjeva koje su borci uputili, zbog čega je odlučeno da protesti zvanično budu zamrznuti, a tako će ostati sve dok se Vlada bude držala dogovorene dinamike o usvajanju ovog zakona.

Radi se o 11.800 korisnika koji traže vraćanje starog koeficijenta iz 2013. godine. Novim zakonom o penzijama one su smanjene i do 70 posto, a mnogi od njih sada žive od socijalne pomoći.

XS
SM
MD
LG