Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šest senatora traži od Tillersona da istraži finansiranje USAID i Fonda za otvoreno društvo


Rex Tillerson, američki državni sekretar

Američki senator Mike Lee sa grupom senatora pozvao je američkog državnog sekretara Rexa Tillersona, u srijedu da odmah istraži na koji su način korišćeni fondovi State Departmenta i Američke agancije za međunarodni razvoj (USAID) za podršku lijevih i centristički orjentisanih političkih grupa te uticali na lijevo orjentisane politike suverenih nacija, bez obzira na njihove političke težnje i opredjeljenja.

Jedna od takvih grupacija, kojoj je USAID dao više grantova je i Fond za otvoreno društvo Georgea Sorosa. Senator Lee, kaže da on i njegove kolege vjeruju da je takvo ponašanje neprihvatljivo i mora odmah biti zaustavljeno.

Uz Leea pismo Tillersonu su potpisali senator iz Oklahome, James Inhofe, senator Thom Tillis iz Sjeverne Karoline, senator Ted Cruz iz Teksasa, David Perdue iz Džordžije i Bill Cassidy iz Luizijane.

"U proteklih nekoliko mjeseci, izabrani zvaničnici i politički lideri stranih država dolazili su mi sa razočaravajućim vijestima i izvještajima o američkim aktivnosti u njihovim državama.To uključuje i izvještaje o tome da su političarima čini usluge, da su USAID fondovima podržavali ekstremne i nekad nasilne političke aktivnosti, i da je vlada SAD radila na marginalizaciji umjerenih i konzervativnih političkih lidera" rekao je senator Lee.

"Ovakva vrsta političkog favorizovanja iz naših misija širom svijeta je neprihvatljiva i ugrožava naše bilateralne odnose" dodao je republikanski senator.

Tillerson se u pismu poziva da "istraži fondove koji se povezuju sa promocijom demokratije i upravljanja i obavi reviziju programa, računa i ispita brojne američke entitete koji su u to bili uključeni".

Navodi se da se mora izvršiti revizija kako je novac poreskih obveznika bio korišten "da se zaustave aktivnosti koji su podsticali političke nemire uz nepoštovanje nacionalnih suvereniteta i civilnog društva, sa ciljem podrivanja naših napora da izgradimo veze na obostranu korist", stoji u pismu.

Prema riječima američkog senatora najštetnije posljedice toga što su se SAD u velikoj mjeri svrstavale na jednu stranu političkog spektra "je što smo okrenuli protiv nas veliki broj stranih građana koji su tradicionalno podržavali SAD".

Lee tvrdi da su takve podjele omogućile zemljama poput Rusije da agresivno iskoristi priliku da operiše na tim područijima i nanese dalju štetu.

Senator Lee se nada da će sekretar Tillerson djelovati vrlo brzo po ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG