Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Darmanović: Crna Gora u maju 29. članica NATO-a


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović

Vjerujem da će proces ratifikacije crnogorskog protokola za članstvo u NATO biti okončan do majskog samita u Briselu, i da će Crna Gora nastupiti kao 29. članica Alijanse, rekao je u Zagrebu, tokom susreta s hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova Davorom Ivom Stierom, crnogorski šef diplomatije, Srđan Darmanović.

"Zahvaljujem se Hrvatskoj na tome što radi, kako u vrijeme naše strpljive borbe da ostvarimo članstvo u NATO, tako i u Evropskoj unij, jer su to ugaoni temelji vanjske politike Crne Gore. Hrvatska je među prvima ratifikovala sporazum o pristupanju Crne Gore NATO-u. Sa Španijom, koja završava taj proces, ostale su SAD i Holandija. Vjerujemo da će sve biti okončano u vrijeme samita NATO u Briselu i da ćemo nastupiti kao 29. članica NATO alijanse", saopštio je Darmanović, tokom zajedničke pres konferencije sa Stierom.

Naveo je da Hrvatska pomaže Crnoj Gori i na putu ka EU "od samog početka pa i danas".

Hrvatski šef diplomatije saopštio je da Zagreb i Podgorica imaju intenzivne odnose u smislu i promovisanja i podrške Crnoj Gori na EU i NATO putu.

Stier je rekao da je optimista kad je riječ o crnogorskom članstvu u NATO, te procesu ratifikacije koji je u toku.

"Optimisti smo da će se to završiti. Crna Gora dobro napreduje u EU integracijama, i Hrvatska joj pomaže u ispunjavanju kriterijuma i to ćemo činiti i dalje. Naša ekonomska saradnja je dobra, i zadovoljni smo što postoji ambicija jače saradnje", kaže Stier.

XS
SM
MD
LG