Dostupni linkovi

Softić: Samit u Sarajevu će doprinijeti smirivanju političkih tenzija


Safet Softić
Safet Softić

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić rekao je da će sutrašnji samit zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu značajno doprinijeti smirivanju političkih tenzija u BiH i cijelom regionu.

Na današnjem sastanku u Sarajevu sa grupom savjetnika ambasada Velike Britanije za politička i ekonomska pitanja u zemljama Zapadnog Balkana, Softić je ocijenio da će samit otvoriti prostor za poboljšanje političkih odnosa i ekonomske saradnje tih zemalja.

Gosti iz ambasada Velike Britanije u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, kao i iz britanskog Ministarstva inostranih poslova, interesovali su se za ekonomske perspektive regiona, mogućnosti unapređenja regionalne saradnje na političkom i ekonomskom planu, kao i za napredak BiH u procesu evropskih integracija.

Ističući da je britansko-njemačka inicijativa prije dvije godine otkočila evropski put BiH i značajno doprinijela otvaranju ekonomskih perspektiva BiH, Softić je ocijenio da izvršne vlasti na svim nivoima, uprkos povremenim političkim krizama, ulažu ogromne napore na provođenju reformi i ispunjavanju Evropske ekonomske agende.

On je istakao da regionalna saradnja predstavlja ključ stabilnosti i napretka BiH i svih zemalja regiona, saopšteno je iz parlamenta BiH.

S tim u vezi, Softić je naglasio i ulogu parlamenata, kao institucija u kojima se najlakše premoštavaju sva otvorena pitanja i političke razlike.

XS
SM
MD
LG