Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kineski premijer traži razgovore o nuklearnom programu Severne Koreje


Li Kećijang

Premijer Kine Li Kećijang pozvao je danas na nove razgovore radi smanjivanja tenzija na Korejskom poluostrvu pred predstojeću posetu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona regionu, od koga se očekuje da će se najviše baviti nuklearnim i raketnim programom Severne Koreje, javlja Associated Press.

Li je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da Kina snažno podržava rezolucije UN koje Severnu Koreju guraju ka prestanku nukleranog programa i da je "potpuno poštovala" ekonomske sankcije Pjongjangu.

Potvrdio je porast tenzija na Korejskom poluostrvu i u severnoistočnoj Aziji uopšte, rekavši da bi bilo kakav konflikt bio katastrofalan za sve strane.

"Tako da se nadamo da će sve zainteresovane strane raditi zajedno da deeskaliraju situaciju, vrate se na put dijaloga, kao i na pronalaženju prigodnih rešenja", rekao je Li.

Kina je najvažniji diplomatski i ekonomski saveznik Pjongjanga i suočava se sa sve većim pritiskom SAD da upotrebi svoj uticaj kako bi se obuzdali koraci Severne Koreje, koje SAD smatraju provokativnim, podseća agencija AP.

Razgovori o denuklearizaciji su obustavljeni nakon što se 2009. godine Severna Koreja povukla iz njih.

Peking je prošlog meseca suspendovao uvoz uglja iz Severe Koreje do kraja godine, što predstavlja udarac na budžet Kim Džong Una.

Tilerson u Peking stiže u subotu, nakon posete Japanu i Južnoj Koreji, prenosi agencija Beta.

XS
SM
MD
LG