Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović i Dodik: Ne smije biti zloupotrebe ovlaštenja na nivou BiH


Dragan Čović i Milorad Dodik u Banjaluci, 2014.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i saglasili su se danas da u BiH ne smije biti bilo kakve zloupotrebe ovlaštenja na način kako je to uradio član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović u slučaju revizije presude po tužbi protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, prenosi SRNA.

Dodik i Čović su na današnjem sastanku u Banjaluci konstatovali da je potrebno ojačati akte koji se odnose na donošenje zajedničkih odluka na nivou Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka, Dodik i Čović u obraćanju novinarima istakli su da je potrebno poštivati prava svih naroda u BiH, ocijenivši da je njihov današnji razgovor bio konstruktivan i dobar, kao i svi prethodni, s ciljem stabilizacije odnosa u BiH, koji su narušeni posljednjim potezima bošnjačkih političkih lidera.

Dodik je u tom pogledu istakao da ostavljanje neriješenih pitanja u BiH predstavlja najbolji način za njenu dugoročnu destabilizaciju, što je najbolje pokazalo upravo pitanje revizije presude.

Čović je poručio da je zbog krize odnosa u BiH nakon revizije presude neophodno da se mnogo dinamičnije razgovara.

XS
SM
MD
LG