Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan osudio Angelu Merkel zbog njene podrške Holandiji


Turski predsednik optužio Angelu Merkel da "podržava teroriste"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je danas nemačku kancelarku Angelu Merkel zato što je stala na stranu Holandije u sporu oko učešća turskih ministara na skupovima u gradovima Evrope, u daljem zaoštravanju spora između Turske i nekoliko evropskih zemalja, prenosi Beta.

Turski predsednik je u intervjuu za televiziju A Haber optužio Angelu Merkel da "podržava teroriste". Merkelova je rekla danas da Holandija ima njenu "punu podršku i solidarnost" posle izjave turskog predsednika u kojima je on holandsko ponašanje prema turskim ministrima uporedio s nacizmom.

Erdogan je te izraze ponovio i danas u intervjuu i optužio Holandiju za "nacizam" i "neonacizam".

"Gospođo Merkel, zašto krijete teroriste u vašoj zemlji? Zašto ne delujete", rekao je turski predsednik u ovom televizijskom intervjuu i optužio Berlin da nije ispitao 4.500 dosijea o navodnim teroristima koje mu je prosledila Ankara.

"Gospođo Merkel, vi podržavate teroriste", rekao je Erdogan.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je optužbe predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana kao "apsurdne", izjavio je večeras portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

"Kancelarka ne namerava da učestvuje u takmičenju u provokacijama. Ona smatra da su takve provokacije očigledno apsurdne", kratko je rekao Zajbert.

Erdogan je, inače, danas najavio da će dvoje njegovih ministara uložiti žalbe Evropskom sudu za ljudska prava zbog ophođenja prema njima u Holandiji.

U današnjem intervjuu Erdogan je rekao da će žalbe biti uložene, iako ne veruje da će sud presuditi u korist Turske.

On je takođe pozvao Turke koji žive u Evropi da ne glasaju za antiturske partije. U Holandiji se parlamentarni izbori održavaju u sredu.

Holandska vlada je zbog "rizika po javni red i bezbednost" u subotu povukla dozvolu za sletanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, koji je najavio da će u Roterdamu prisustvovati mitingu podrške za turski referendum kojim se povećavaju ovlašćenja šefa države.

XS
SM
MD
LG