Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijeće za štampu BiH: Govor mržnje nije sloboda govora


Ilustrativna fotografija

U posljednje vrijeme zabilježena je učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubistvima i likvidacijom, stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih tenzija, putem bh. medija, upozorili su danas iz Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovine, prenosi agencija FENA.

Govor mržnje nije sloboda govora, naglasili su u saopćenju, dodajući da je to krivično djelo i podliježe krivičnoj odgovornosti te građani moraju biti svjesni da se postavkama govora mržnje, prijetnji i huškanja u komentarima na web portalima, izlažu krivičnoj odgovornosti.

Vijeće za štampu stoga je pozvalo sigurnosne agencije, policiju i pravosudne organe da sankcioniraju otvoreno širenje govora mržnje u medijima, i osobe koje upućuju prijetnje, uključujući prijetnje likvidacijama i ubistvima, a u skladu s krivičnim zakonima u BiH.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH posebno je apelirala na urednike online i printanih medija da kroz uređivačku politiku učine sve što je neophodno za sužavanje prostora ispoljavanja govora mržnje, a naročito u prostoru za slobodno iznošenje komentara građana na web portalima.

XS
SM
MD
LG