Dostupni linkovi

Više od 130 bivših zvaničnika i stručnjaka protiv nove verzije Trampove uredbe


Američki predsednik je 6. marta potpisao modifikovanu verziju svog dekreta o zabrani ulaska državljanima šest zemalja u SAD: Donald Tramp
Američki predsednik je 6. marta potpisao modifikovanu verziju svog dekreta o zabrani ulaska državljanima šest zemalja u SAD: Donald Tramp

Više od 130 bivših američkih zvaničnika i stručnjaka za spoljnu politiku osudili su novi dekret predsednika Donalda Trampa, uz ocenu da podriva nacionalnu bezbednost i državne interese isto koliko i prva verzija predsedničke uredbe kojom se privremeno obustavlja ulaz u SAD građanima nekih muslimanskih zemalja.

"To će poslati muslimanima, uključujući i one koji su žrtve ili koji se bore protiv džihadističke Islamske države, poruku koja doprinosi propagandi (...) lažno tvrdeći da SAD u ratu protiv islama", navodi se u pismu Donaldu Trampu.

Među 134 potpisnika ima onih koji su bili u administracijama i demokratske i Republikanske partije.

Pismo Trampu, datirano 10. marta 2017, potpisali su i bivši direktor sektora za borbu protiv terorizma Saveta za nacionalnu bezbednost Ričard Klark, bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt, bivša ministarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano, bivša savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs.

Donald Tramp je 6. marta potpisao modifikovanu verziju svog dekreta o zabrani ulaska državljanima šest zemalja u SAD. Dekret će stupiti na snagu 16. marta.

Prva predsednička uredba blokirana je u saveznim sudovima.

XS
SM
MD
LG