Dostupni linkovi

Holandija povukla dozvolu za sletanje Čavušogluu


Mevlut Čavušoglu na Međunarodnom sajmu turizma u Berlinu, 8. marta 2017.
Mevlut Čavušoglu na Međunarodnom sajmu turizma u Berlinu, 8. marta 2017.

Holandija je povukla dozvolu turskom ministru spoljnih poslova Mevlutu Čavušogluu za sletanje u Roterdam, jer mu je zabranjeno da se obrati na mitingu njegovih sunarodnika u tom gradu, javili su danas turski mediji, a prenosi Rojters.

Gradske vlasti Roterdama zabranile su Čavušogluu da se obrati sunarodnicima na mitingu organizovanom u znak podrške kampanji predsjednika Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na referendumu kojim bi njegova ovlašćenja bila proširena.

Čavušoglu je najavio da će u Roterdam otići bez obzira na zabranu.

Holandski premijer Mark Rute naglasio je da je Turska uticala na razgovore prema kojim bi Čavušogluu bilo dozvoljeno da uđe u Holandiju, jer je pozvala na masovan miting.

"Prijetnja Turske sankcijama ukoliko Čavušogluu bude zabranjen ulazak, razumno rješenje je pretvorilo u nemoguće", naglasio je Rute.

Turska televizijska stanica "NTV" navodi da je Čavušogluu odbijen zahtjev za sletanje u Holandiju.

Prethodno je Čavušoglu najavio da će, ako holandske vlasti ponište njegovu dozvolu za let biti uvedene "teške sankcije" Holandiji, prenosi agencija Beta.

Povodom zabrane skupova i u Nemačkoj, ponovio je da je u pitanju "fašistička praksa".

Odnosi Berlina i Ankare zategli su se poslednjih dana zbog toga što su u nekoliko nemačkih gradova otkazani skupovi podrške Erdoganu.

Švajcarska i Austrija su se pridružile sličnim zabranama u petak. Te zemlje su zabranile da se na njihovoj teritoriji održe skupovi uz prisustvo predstavnika turske vladajuće partije Stranke pravde i razvoja, AKP.

XS
SM
MD
LG