Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Proteste u Skoplju predvodili traktori


Traktori ispred zgrade vlade Makedonije, Skoplje

Građanska incijativa "Za jedinstvenu Makedoniju" večeras je, 12. put, organizovala proteste protiv dvojezičosti i za jedinstvenu Makedoniju.

Protestni marš nekoliko hiljada građana od zgrade vlade do zgrade parlamenta predvodili su četiri traktorai i kombajn ukrašeni državnim zastavama, prenosi Beta.

Predstavnci Građanske incijative su ponovili zahtev za, kako su rekli, odbacivanje takozvane albanske platforme i pozvali predsednika države Gjorgea Ivanova da ne podleže pristiscima da dodeli mandat za formiranje vlade lideru opozicionog SDSM Zoranu Zaevu.

Jedan od lidera inicijative "Za jedinstvenu Makedoniju" Bogdan Ilievski rekao je da se ne sme podleći "ni jednoj manipulaciji ili pokušaju da se na mala vrata provuku stvari koje su albanske partije dogovorile u Tirani, a Zoran Zaev ih prihvatio".

"Neće proći nijedan pokušaj prevare makedonskih građana. Treba da gradimo multietničku, a ne dvonacionalnu državu", rekao je Ilievski.

Pored Skoplja, građani su, prema pisanju lokalnih medija, protestovali u još 25 gradova u unutrašnjosti Makedonije.

Proteste je početkom prošle sedmice počela da organizuje novoformirana Građanska incijativa "Za jedinstvenu Makedoniju", nakon poziva lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog građanima da odbrane državu od "redefinisanja države u korist Albanaca".

Protestni marševi su počeli nakon što je lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev formirao parlamentarnu većinu sa tri albanske partije, DUI, Besa i Alijansa za Albance, koje su negirale da njihova platforma bilo čim ruši jedinstvo i suverenitet Makedonije.

XS
SM
MD
LG