Dostupni linkovi

Savjet Evrope: Turske ustavne promjene 'opasan korak unazad'


Generalni sekretar Savjeta Evrope Thorbjorn Jagland sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusoglom, arhivski snimak
Generalni sekretar Savjeta Evrope Thorbjorn Jagland sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusoglom, arhivski snimak

Prijedlog ustavnih promjena u Turskoj koje snažno povećavaju i jačaju predsjedničke ovlasti biće "opasan korak unazad" za demokratiju, saopštili su stručnajci Savjeta Evrope u petak.

U saopštenu pravnog panela, se navodi da će se amandmanima predsjedniku dati "ovlasti da može raspustiti parlament po bilo kom osnovu, što je temeljno strano demokratskim predsjedničkim sistemima".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da želi izvršne ovlasti kao predsjednik da bi garantovao stabilnost i spriječio povratak zemlje na ranjive koalicije kakave je Turska imala u ranijim decenijama.

Njegovi oponenti kažu da će ove promjene gurnuti Tursku u ruke vlasti jednog čovjeka i dovesti do erozije osnovnih prava i sloboda.

Pravni panel Saveta Evrope nema obavezijuće dejstvo za Tursku, koja se ovoj organizaciji od 47 članica, priključila 1950.

Turska, članica NATO, koja ima 80 miliona stanovnika, 16. aprila će izaći na glasanje, na kojem je potrebna samo prosta većina da bi se odobrile ustavne promjene koje Erdogan traži, a koje je već u januaru odobrio parlament, u kojem njegova Partija prvade i razvoja (AKP) ima većinu.

Ovim izmjenama se predsjedniku omogućava da izdaje dekrete, proglašava vanredno stanje, imenuje ministre i druge glavne zvaničnike u zemlji te da raspusti parlament. Dvije najveće opozicione stranke naglašavaju da će ovaj prijedlog ukloniti balans koji je i onako značajno ugrožen Erdoganovom kontrolom nad vladom.

Stručnjaci Savjeta Evrope takođe kažu da su zabrinuti jer će nove izvršne ovlasti omoguiti da predsjednik "bez bilo kakve supervizije imenuje i otpušta ministre, postavlja i skida druge državne zvaničnike, samo na osnovu kriterijuma koje utvrđuje on lično".

Savjet Evrope to vidi kao slabljenje "i onako neadekvatnog sistema kontrole sudske vlasti nad izvršnom".

Cijelo mišljenje Savjeta Evrope o predložinim ustavim promjenama u Turskoj biće objavljno u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG