Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sarajevo: Podignuta optužnica protiv Amira Zukića i ostalih


Amir Zukić, bivši generalni sekretar SDA

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv visokog funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića, kao i Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Seida Fazlagića.

Optuženi se terete da su počinili sljedeća krivična djela: primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivično djelo protuzakonito posredovanje, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, te nedozvoljeno držanje oružja.

Kako se navodi u optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.

Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Tužilaštvo Kantona Sarajavo je predložilo Općinskom sudu u Sarajevu produženje pritvora Amiru Zukiću, Safetu Bibiću, Senadu i Nadžadu Traki, Ramizu Karavdiću, Esedu Džananoviću i Seidu Fazlagiću.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

XS
SM
MD
LG