Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN upozoravaju na opasnost od hemijske katastrofe na istoku Ukrajine


Ruska mapa o borbenim zonama na istoku Ukrajine od 7. marta 2017.

Ujedinjene nacije su podigle alarm zbog opasnosti od moguće hemijske katastrofe u oružanom sukobu na istoku Ukrajine.

Stručanjak za ljudska prava UN je u saopštenju izdatom u petak naveo da se sukobi uveliko vode u oblastima gdje su smještena velika hemijska i industrijska postrojenja.

"Borbe se sada vode u gradovima u blizini velikih industrijskih centara, zbog čega postoje veliki rizici da fabrike budu pogođene: posljedice po svakoga ko živi u blizini mogle bi biti teške", naveo je Baskut Tuncak, specijalni izvjestilac UN za ljudska prava o opasnim supstancama i otpadu.

Tuncak je naveo da je 24. februara već pogođana zgrada u kojoj se nalazi 7.000 kilograma hlorinskog gasa.

Niti jedan kontejner sa ovim gasom, na sreću tada nije pogođen u granatiranju. Ali Tuncak je naglasio da ako bi samo jedan od kontejnera od 900 kilograma bio pogođen ubio bi svakoga u radijusu od 200 metara i prouzrokovao ozbiljne štete po zdravlje za sve koji žive u prostoru od 2.4 kilometra oko oštećenog kontejnera.

"U slučaju veće štete, ljudi koji žive u prostoru 7.4 kliometara morali bi biti iseljeni u roku od 24 sata" navedeno je u saopštenju.

U ovom izvještaju UN nije navedeno gdje se tačno nalazi postrojenje u kojem je čuva hlorine gas. Ali u saopštenju monitoring misije OSCE-a, 25.februara je navedeno da je u granatiranju dan ranije, šteta nenesena postrojenju za filtraciju vode stanice Donjeck, u oblasti koju kontrolišu separtisti koje podržava Rusija.

U OSCE saopštenju je tada navedeno da je šteta uzrokovana minobacačkom granatom 88 milimetara, ali nijesu naveli ko ju je ispalio.

Većina industrijskih postrijenja smještena su na istoku zemlje, gdje se od aprila 2014., vode sukobi između vladinih snaga i proruskih separatista u kojima je do sada ubijeno 9.750 ljudi.

XS
SM
MD
LG