Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Kosova za vojsku, uz podršku SAD i NATO


Vojska u interesu svih građana Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost: Isa Mustafa

Premijer Isa Mustafa smatra da osnivanje Vojske Kosova ne može da bude talac Srbije, odnosno Beograda. Unapređenje uloge Bezbednosnih snaga u vojsku je u interesu svih građana Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, navodi se u saopštenju Vlade u četvrtak.

Međutim, dodaje se da je Vlada Kosova posvećena tome da ima svoju vojsku u okviru Ustava Kosova i uz podršku međunarodnih strateških partnera, Sjedinjenih Država i NATO-a.

Kako se dodaje, Nacrt zakona o Bezbednosnim snagama Kosova tretirati na osnovu pravilnika Ministarstva bezbednosnih snaga Kosova, te evropskih integracija i Ministarstva financija kako bi on bio u harmoniji sa Ustavom Kosova i kako bi se osigurala budžetska podrška.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, inicijator ovih zakonskih promena, upoznao je premijera Kosova Isu Mustafu o tome pre nego što je ove promene izneo u javnost, 5. marta na manifestaciji posvećenoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova u kasarni “Adem Jašari” u Prištini.

Na osnovu rezolucije Skupštine Kosova 14. februara, premijer Mustafa je od ministra bezbednosnih snaga zatražio da izradi strategiju o transformaciji ovih snaga u oružane, bilo putem ustavnih ili zakonskih amandmana.

Premijer Kosova je na dan kada je izglasana rezolucija, od generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, dobio pismo u kojem se navodi da će NATO nastaviti saradnju sa Bezbednosnim snagama ali samo u okviru postojećeg mandata.

Stoltenberg je 8. marta, kada je Skupština nacrt zakona o Bezbednosnim snagama prosledila Vladi na razmatranje, u telefonskom razgovoru Mustafi preneo zabrinutost NATO saveznika i zatražio da se razmatranje ovog zakona, a isti stav je prenela i Američka ambasada i Ambasada Velike Britanije.

Predsednik Tači je rekao da bez obzira na upozorenja NATO-a i Sjedinjenih država, Kosovo će nastaviti dalje s transformacijom Bezbednosnih snaga i promenom misije kako bi ove snage bile zadužene i za odbranu teritorije i suvereniteta Kosova.

XS
SM
MD
LG