Dostupni linkovi

Skupština Kosova prosledila Vladi zakon o Bezbednosnim snagama


Sednica Skupštine biće zakazana čim Vlada bude razmotrila nacrt zakona
Sednica Skupštine biće zakazana čim Vlada bude razmotrila nacrt zakona

Nakon što je predsednik Kosova, Hašim Tači u utorak predao nacrt Zakona o bezbednosnim snagama Kosova koji predviđa promenu mandata ovih snaga, predsedništvo Skupštine danas je isti taj nacrt prosledilo Vladi na razmatranje, kako bi ga ona potom, ponovo vratila Skupštini.

Novi nacrt zakona predviđa transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage koje bi imale mandat da brane suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji izjavio je u sredu nakon zasedanja predsedništva da će sednica Skupštine po tom pitanju biti zakazana čim Vlada bude razmotrila nacrt zakona.

„Radi se o promeni misije Bezbednosnih snaga, o proširenju kapaciteta, povećanju broja vojnih snaga i mogućnostima za profesionalne treninge u oblastima vojnih snaga, te novoj tehnološkoj opremi koju će finansirati budžet Kosova ali i naši partneri“, kazao je Veselji.

On je kazao da je svaki korak kosovskih institucija preduzet “u poslednjih 18 godina” bio u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom.

“Kosovo je nezavisna i suverena država a naše političke i institucionalne obaveze su veoma jasne – idemo ka jačanju suvereniteta i tog partnerstva“, kazao je Veselji.

On je pozvao srpske poslanike, koji ne podržavaju ovu inicijativu, da se pre svega vrate u kosovske institucije, te poručio da "o institucionalnom odlučivanju odlučuje volja građana“.

Veselji je dodao da se nakon tri godine napora da se izvrše ustavne izmene za transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage nije našlo razumevanje za transformaciju putem ustavnih promena.

Ismet Bećiri, šef poslaničkog kluba vladajućeg Demokratskog saveza Kosova, izjavio je da će ova partija podržati zakon ali je istakao da je važno da on ima podršku strateških partnera kao što su NATO, Sjedinjene Američke Države i EU.

„Ne želimo da imamo vojsku samo da bi rekli da je imamo, već da imamo vojsku koja će obavljati svoju funkciju u skladu sa zakonom, a u bliskoj budućnosti možda da se to uradi i putem ustavnih promena, ako je to potrebno i kako se inače predviđa“, kazao je Bećiri.

Američka ambasada u Prištini još uvek se nije izjasnila po tom pitanju.

Predsednik poslaničkog kluba opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Palj Ljekaj, izjavio je nakon zasedanja predsedništva da sve političke partije podržavaju ovu zakonsku promenu.

Kako je rekao, Vlada ima rok od mesec dana da Skupštini vrati ovaj nacrt zakona.

XS
SM
MD
LG