Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cavusoglu najavio da će govoriti u Hamburgu i pored otkazivanja skupa


Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najavio je da ide na planirani skup Njemačkoj u utorak i pored toga što lokalne vlasti otkazale odobrenje za dvoranu u kojoj je skup trebalo da se održi.

"Ja idem. Niko me neće spriječiti" izjavio Mevlut Cavusoglu, za dnevnik Hurriyet, dan nakon što je portparolka lokalnih vlasti u Hamburgu, rekla da je centar u koji je turski ministar trebalo da govori zatvoren zbog problema sa curenjem protiv-požarnog sistema.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Berlin u nedjelju za, kako je rekao, "nacističke" akcije nakon što je Njemačka povukla dozvolu za održavanje tri druga skupa podrške planovima turskih vlasti da promijene Ustav zamlje da bi Erdoganu bile date veće ovlasti.

O prijedlogu ustavnih izmjena građani Turske će se izjašavati u aprilu.

Erdoganu treba snažna podrška iz turske zajednice u Njemačkoj koja broji oko 1.5 miliona glasača da bi osigurao prolazak ustavnih izmjena.

Turska vlada kaže da će predložene izmjene donijeti stablinost dok se njegovi oponenti plaše da će dodatno ojačati Erdoganove osvlasti i uvesti Tursku u vlast jednog čovjeka.

Izvor: Reuters, AFP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG