Dostupni linkovi

Mihajlović: Brz ulazak zemalja regiona u EU jedino rešenje za stabilnost regiona


Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije
Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je jedino i najbolje rešenje za sve veće napetosti i političke krize na zapadnom Balkanu brz i efikasan prijem svih država regiona u EU, saopšteno je u utorak iz kabineta potpredsednice Vlade.

Mihajlović na je povodom sastanka šefova diplomatija zemalja EU posvećenog zapadnom Balkanu istakla da je ocena visoke predstavnice EU Federike Mogerini da "Balkan lako može da postane šahovska tabla za zakulisne igre velikih sila" tačna, ali da je stigla sa velikim zakašnjenjem.

"Balkan je odavno postao šahovska tabla za velike sile upravo zbog nedefinisanog odnosa EU prema zemljama regiona. Retorička pomoć više ne igra. Potrebno je da Brisel uradi mnogo više kako se u navali populizma i nacionalizma evropska perspektiva ne bi potpuno izgubila i ugasila", kaže Mihajlovićeva.

Ona dodaje da Srbija istinski želi da postane deo EU i da želi mir, stabilnost i saradnju u čitavom regionu, ali da je prijem svih država regiona u EU nephodan kako bi se to postiglo. "Bojim se da EU više nema vremena za drugačija rešenja. Bilo koja drugačija odluka bila bi samo alibi velikim silama da nastave svoju balkansku šahovsku partiju, čije smo rezultate gledali u ne tako davnoj prošlosti", rekla je potpredsednica Mihajlović.

Izvor: Beta

XS
SM
MD
LG