Dostupni linkovi

Mogherini: Tenzije na Zapadnom Balkanu su vrlo opasne


Federica Mogherini
Federica Mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ponovila je da je tokom posjeta Zapadnom Balkanu vidjela, čak više nego ranije, tenzije i izazove s kojima se suočava regija.

Nakon sastanka šefova diplomacije Evropske unije istaknula je da su regionalne i međuetničke tenzije izuzetno opasne jer mogu regiju vratiti nekoliko godinu unazad.

“Mir nije nešto što je zauvijek dano. Vidjela sam da je regija izložena globalnim tenzijama i Balkan lako može postati poprište igara na kojem velike sile igraju svoju igru. Razloga za zabrinutost ima,”upozorila je Mogherini.

Ona je istaknula da je zabrinuta i zbog situacije u Makedoniji.

“Ipak pokušavam riješiti institucionalnu i političku krizu sa kojojm se suočava Skoplje. Plašim se da se to ne pretvori u međuetničku krizu. Zato sam poručila onima koji imaju političku odgovornost da se ne igraju vatrom, jer bi međuetnički sukob mogao uništiti zemlju i proširiti se na šire područje. “

Mogherini je ipak izrazila nadu u mudrost predsjednika Makedonije, te da će parlament uspjeti izabrati predsjednika kako bi se odblokirala kriza.

“Na Skoplju je da sam to riješi bez miješanja sa strane, ali “normalno je da prijatelji vode računa o situaciji u državi ,kao i o budućnosti naših partnera” između ostaloga je rekla Mogherni.

O stanju na Zapadnom Balkanu će se razgovarati na predstojećem samitu šefova država i vlada EU 9. i 10. marta.

XS
SM
MD
LG