Dostupni linkovi

Hrvatska: Documenta osudila podizanje spomenika oficiru JNA


Nevladina udruga Documenta

Vlada Srbije odlučila je podići spomenik Milanu Tepiću na području beogradske općine Savski Venac.

Udruga Documenta iz Hrvatske osudila je ovaj potez srpskih vlasti u saopćenju u kojem ističu da je riječ o čovjeku koji je odgovoran za smrt 11 hrvatskih vojnika.

Podsjeća se da je Milan Tepić, major JNA je bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava u blizini Bjelovara.

"29.09.1991. hrvatske snage u vojnoj akciji oslobodile su vojarnu "Božidar Adžija" na Vojnoviću, gotovo u samome centru Bjelovara i pri tome se većina tamošnjih vojnika JNA predala. Milan Tepić i još jedan vojnik JNA su se odbili predati" kađe se u saopćenju.

Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji, Milan Tepić je raznio jedno od skladišta oružja pri čemu je ubijeno 11 hrvatskih vojnika, ali bi tragedija bila i puno veća da Tepić nije spriječen da digne i ostalih nekoliko skladišta u zrak. Ovim destruktivnim činom Milan Tepić je pored ubojstva hrvatskih vojnika i jednog JNA vojnika u opasnost doveo brojne stanovnike Bjelovara te samim time nikako ne zaslužuje slavljenje.

“Smatramo da kao društva, odabirom osoba koje slavimo kao heroje biramo i poruke koje želimo poslati mladim generacijama, a poruke destrukcije i ubijanja sigurno nisu dobar temelj za daljnji razvoj održivog mira u našim društvima. Naša bi društva napravila veliki civilizacijski korak kad bi vlade prije svega odavale počast ljudima koji su u sličnim situacijama reagirali drukčije, nastojeći maksimalno izbjeći stradanje ljudi", stoji u saopćenju Documente.

XS
SM
MD
LG