Dostupni linkovi

Vujanović: Suradnja Crne Gore i BiH primjer u regionu



Filip Vujanović s članovima Predsjedništva BiH
Filip Vujanović s članovima Predsjedništva BiH

Crna Gora i Bosna i Hercegovina dobar su primjer dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. Među dvije države nema otvorenih pitanja i postoji širok prostor za dalji razvoj saradnje na svim poljima, rečeno je na zajedničkoj konfereciji za novinare predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Mladena Ivanića u Sarajevu.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović stigao je jutros u dvodnevnu službenu posjetu BIH koju je počeo razgovorom sa tri člana bh Predsjedništva.

On je na konferenciji za novinare kazao kako kako postoji širok prostor za dalju saradnju među dvije države.

“Zajednički smo dužni sa nivou predsjednika da ga ohrabrimo, sa nivoa dvije vlade da ga učine sadržajnim i sa nivoa ljudi u privredi da ga učine privredno efektnim”, naveo je Vujanović.

Posjeta Vujanovića BiH
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da su odnosi Crne Gore I BIH najbolji u regionu, te da dvije države na veliki dio stvari I u regiji I van nje gledaju na isti način.

“Vrlo visok stepen međusobnog razumijevanja, međusobne podrške. Zadovoljni smo što je Crna Gora napravila velike iskorake, jedan je od ozbiljnijih motora u regionu koji vuče u tom pravcu", kazao je Ivanić.

Dodao je da će ozbiljno razmisliti da prelazi između BiH i Crne Gore budu sa jednom kontrolom i da to bude jedna od vizuelnih pokazatelja putnicima koliko su dobri odnosi između dvije zemlje.

Odgovarajući na pitanje šta misli o činjenici da je BIH podnijela zahtjev za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, budući da je i Crna Gora tužena u prvom slučaju, Vujanović je kazao da sada treba ostaviti Sudu da radi svoj posao.

“Druga stavar, mi svi u regionu u odnosu na događaje iz prošlosti imamo različito viđenje, što mislim da ne bi trebalo da naruši aktuelnu sadašnjost i zajedničku prosperitetnu budućnost. Dakle koegzistencija različitosti u odnosu na istoriju za ovaj region je očigledno nužna. Smatramo da je dijalog nužan, dijalog o svemu uz svijest da se u nekim stvarima u odnosu na prošlost razlikujemo ali da to ne treba da ugrožava budućnost niti naše sadašnje odnose”, zaključio je Vujanović.

XS
SM
MD
LG