Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Somaliji 110 osoba umrlo od gladi


Ilustrativna fotografija

Premijer Somalije Hasan Ali Kaire je danas saopštio da je u poslednjih 48 sati 110 osoba umrlo od gladi samo u regionu Baj, a opasnost preti milionima ljudi.

Ovo je prvi izveštaj o umrlima od gladi od kako je u utorak Somalija proglasila nacionalnu katastrofu zbog suše koja preti milionima ljudi.

Prema procenama Ujedinjenih nacija za oko pet miliona stanovnika ove zemlje potrebna je hitna pomoć u hrani. Premijer Somalije je podatke izneo na sastanku Nacionalnog komiteta Somalije za sušu.

Somalija, sa Nigerijom, Južnim Sudanom i Jemenom, je jedan od četiri regiona za koje je generalni skeretar UN prošlog meseca tražio pomoć od 4,4 milijardi dolara kako bi se izbegla glad katastrofalnih razmera.

U glavnom gradu Somalije, Mogadišu, humanitarne agencije su potpuno preplavljene hiljadama ljudi koje svakodnevno stižu u potrazi za hranom.

Za oko 363.000 akutno izgladnele dece "potreban je hitni tretman i nutritivna podrška", a zbog nedostatka čiste vode pretnja su i bolesti poput kolere, kažu stručnjaci UN.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG