Dostupni linkovi

Mogherini u Sarajevu: BiH napravila impresivne korake prema EU


Federica Mogherini sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, Sarajevo
Federica Mogherini sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, Sarajevo

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije te potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini doputovala je u Sarajevo.

"Prije dvije godine bila sam ovdje kako bismo predstavili nove pristupe Evropske unije BiH. Bosna i Hercegovina je napravila impresivne korake. Zemlja je na pravom putu i trebaju se održati aktivnosti na EU putu i o tome smo razgovarali sa bh. liderima", rekla je Mogherini na pres-konferenciji.

"Strateški je važno da BiH pravi iskorake. Taj dosadašnji rad je vrednovan od strane EU institucija. To sa naše strane podrazumijeva i konzistentnost, tako da i u Unija te napore treba da prepozna i nagradi", precizirala je Mogherini.

Naglasila je potrebu provođenja Reformske agende.

"Poznato je da postoje izazovi, međutim, potpuno sam uvjerena da u ovoj zemlji lideri imaju dovoljno mudrosti da krenu dalje. Ono što je suština je mir koji nimalo nije minorna stvar, pogotovo ovdje u BiH. Stabilnost, sigurnost, ekonomske prilike i regionalna saradnja je nešto što je evropska perspektiva. Ostaje nam da i dalje sarađujemo", poručila je Mogherini.

Prije pres-konferencije Federica Mogherini se sastala sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, njegovim zamjenicima Vjekoslavom Bevandom i Mirkom Šarovićem, te ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

EU komesarka će se kasnije u zgradi Delegacije EU sastati sa predstavnicima stranaka potpisnica Reformske agende. Sastanku bi trebalo da prisustvuju predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica i u ime Partrije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak.

Mogherini se ranije sastala sa članovima Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG