Dostupni linkovi

Izvještaj State Departmenta za Balkan: Diskriminacija, govor mržnje i korupcija


Sa protestnog skupa u Beogradu "Koalicija protiv diskriminacije", arhivska fotografija
Sa protestnog skupa u Beogradu "Koalicija protiv diskriminacije", arhivska fotografija

U izvještaju američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava ukazuje se na govor mržnje u Hrvatskoj i diskriminaciju manjina u Srbiji, te na problem korupcije u Crnoj Gori i Makedoniji.

U Izvještaju za Hrvatsku za 2016. godinu, State Department navodi da su socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci, te korupcija najveći problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj.

Upozorava se i na povećan broj prijava slučajeva diskriminacije i govora mržnje prema Srbima u Hrvatskoj, odnosno da je vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Koordinaciji jevrejskih opština u Hrvatskoj i dalje problem.

U kontekstu antisemitizma State Department navodi slučaj sa fudbalske utakmice između Hrvatske i Izraela na kojoj su se uzvikivali ustaški pokliči, te odluku jevrejskih opština da bojkotuju službenu komemoraciju u Jasenovcu, nezadovoljni što Vlada Hrvatske umanjuje zločine ustaškog režima.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Srbiju konstatuje se da se najozbiljnija kršenja ljudskih prava odnose na diskriminaciju i socijalno nasilje nad pripadnicima manjinskih grupa, prvenstveno Roma. Uznemiravanje novinara i autocenzura takođe su naznačeni kao jedan od velikih problema.

State Department konstatovao je da su neefikasan sistem pravosuđa i dužina pritvora doveli do predugačkih suđenja, ali i da su negativno uticali na pristup pravdi.

Podsjeća se da su u aprilu prošle godine u Srbiji održani vanredni parlamentarni izbori, na kojima je, kako su ocijenili posmatrači, biračima ponuđen niz izbora i poštovane su osnovne slobode, uprkos nekim izvještajima o pristranom medijskom izvještavanju, neopravdanoj koristi za vršioce državnih funkcija i zamagljivanje razlike između državnih i partijskih aktivnosti.

Korupcija je među najvećim problemima Crne Gore u pogledu ljudskih prava i prisutna je u zdravstvu, obrazovanju i drugim oblastima, uključujući izvršne institucije i sudove, navodi se u godišnjem izvještaju State Departmenta. U izvještaju se navodi i da osnovna odlika korupcije političko favorizovanje.

Policija i zatvorski čuvari su ponekad koristili silu da bi od pritvorenih i zatvorenika dobili priznanja i informacije, a iz State Departmenta navode da su zabrinjavajući i diskriminacija i društveno nasilje prema etničkim manjima, naročito Romima, Albancima i Bošnjacima, osobama sa invaliditetom i pripadnicima LGBT zajednice.

Izvještaj apostrofira i uticaj vlasti Crne Gore na medije putem oglašavanja, kršenje prava na mirno okupljanje, neriješen pravni status hiljada izbjeglica iz ratova 90-ih, nasilje u porodici nad ženama i djecom, praksu abortiranja zato što dijete "nije odgovarajućeg pola" i dječije brakovi u romskim zajednicama, prenijeli su crnogorski mediji.

State Department je ocijenio da su u Makedoniji sveprisitni korupcija i nepoštovanje ljudskih prava. U izveštaju se navodi da u ovoj zemlji najznačajniji problemi s ljudskim pravima proizlaze iz sveprisutne korupcije i neuspjeha vlade da poštuje vladavinu prava, uključujući i stalne napore za ograničavanje slobode medija i miješanje u sudstvo.

Prema izvještaju, pravda se selektivno provodi, a vladine i sudske institucije ometaju rad Specijalnog tužilaštva za prisluškivanje razgovora (koje istražuje sumnju za kriminal u vlasti VMRO DPMNE Nikole Gruevskog).

Navodi se da sudski sistem u Makedoniji karakterišu političko miješanje, neefikasnost, favorizovanje dobro pozicioniranih osoba, odlaganje procesa, kršenje prava na javno suđenje i korupcija.

Izvor: Beta, SRNA
XS
SM
MD
LG