Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU donosi odluku o zajedničkoj komandi za vojne misije


Države članice Evropske unije će donijeti formalnu odluku u ponedjeljak da formiraju zajednički komandni centar za vojne misije, simboličan korak kojim će obnoviti zahjev za većom bezbjedosnom i odbrambenom saradnjom, naveli su zvaničnici i diplomate u Briselu.

Politički osjetljiva odluka o međusobnom približavanju članica EU u odbrani bila je u zastoju sedam godina, ali se ovo pitanje ponovo vratilo na EU agendu nakon što je Rusija 2014., anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, kao i prijetnje koju predstavljaju militanti "Islamske države".

Nagovještaji novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Vašington biti manje posvećen NATO-u ako evropske saveznice ne ispune svoje odbrambene ciljeve, ubrzalo je odluku EU, i stvorilo novi osjećaj hitnosti za takvim projektom.

Prošlog decembra, EU lideri su se saglasili da istraže načine za uspostavljanje "stalnog operacionog planiranja i vođenja na strateškom nivou".

U ponedjeljak će ministri vanjskih poslova i odbrane, 28 članica EU, na sastanku u Briselu donijeti odluku da formiraju takozvani centar "za vojno planiranje i vođenje operacija (Military Plaling and Conduct Capability MPCC), koji može početi sa radom na proljeće.

On će komandovati "neizvršnim vojnim misijama". To uključuje tri vojne trening misije koje EU blok trenutno vodi u Maliju, Somaliji i Centralno afričkoj republici.

U budućnosti će takođe pokrivati i svako jačanje kapaciteta, nadzor ili demobilizaciju, te misije razoružavanja.

Simbolički zanačajn MMCC će u praksi imati oko 30 ljudi koji će biti smješteni u službi vanjskih poslova u Briselu. Vrlo vjerovatno će tu misiju voditi aktuelni šef vojnog osoblja EU za strano naoružavanje.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG