Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov i Peskov koriste Trumpovu terminologiju


Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov (l) i Dmitrj Peskov portparol Kremlja

Ruski zvaničnici, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i portparol Kremlja Dmitrij Peskov upotrijebili su iste riječi kao i američki predsjednik Donald Trump, komentarišući slučaj Državnog tužioca SAD, Jeffa Sessionsa koji se sumnjiči za kontakte sa Rusima.

"Lov na vještice" termin je koji je prvo upotrijebio u četvrtak predsjednik Trump, kao komentar na vijest da se Sessions sastajao sa ruskim ambasadorom a da to pod zakletvom u Kongresu nije otkrio, nakon čega su uslijedili zahjevi da podnese ostavku ili da samog sebe isključi iz istrage, što je na kraju i učinio.

Trump je prije Sessionsove odluke da izuzme sebe iz istrage o ruskim kontaktima i miješanju u Rusije u američke izbore 2016., rekao da je riječ o "totalnom lovu na vještice".

Upitan da prokomentariše ovo pitanje Peskov je citirao Trumpovu izjavu "lov na vještice" i onda dodao:

"Nakon takve detaljne definicije predsjednika Trumpa, nemamo što da dodamo".

Ministar Lavrov je imao sličan komentar.

"Ja samo mogu citirati i ponoviti ono što su mediji prenijeli danas : 'Sve ovo snažno podsjeća na lov vještica iz ere McCarthyija - zašto smo mislili da je davno prošlo vrijeme u SAD kao civilizovanoj državi'.

U četvrtak je pak odgovarajući na pitanje CNN o susretu američkog ambasadora sa Jeffom Sessionsom, portparolka Lavrova, Marija Zaharova američki mediji okvalifikovala kao "lažne vijesti" (fake news), što je takođe termin koji koristi predsjednik SAD Donald Trump za CNN, Washington post, The New York Times i još niz prominentnih svjetskih medija.

XS
SM
MD
LG