Dostupni linkovi

Pritisak na Fillona da odustane od predsjedničke trke, Juppe čeka


Francois Fillon prije dva dana kada je najavio da ostaje u trci. Međutim sve ga više saradnika napušta
Francois Fillon prije dva dana kada je najavio da ostaje u trci. Međutim sve ga više saradnika napušta

Portparol francuskog konzervativnog kandidata Francoisa Fillona, objavio je da napušta kampanju, pridruživši se sve dužoj listi onih koji su ga napustili zbog istrage koja se vodi protiv njega i njegove supruge zbog navodne zloupotrebe državnih fondova za takozvani "lažni posao".

"Odlučio sam da okončam svoju dužnost kao portparol Francoise Fillona" napisao je Thierry Solere na Twitteru, javlja AFP.

Iako je Fillon prije dva dana rekao da se ne povlači i "da će se boriti do kraja" raste lista onih koji ga napuštaju i distanciraju se od njega. Prije portparola kampanje, napustila su ga dva zamjenika direkora, šef finasija i njegov portparol za vanjske poslove.

Istovremeno, francuski mediji objavljuju da bivši premijer Francuske Alain Juppe čeka spreman da uskoči kao kandidat konzervativaca ukoliko Fillon pod pritiskom ipak bude prinuđen da se povuče iz utrke.

Dva druga predsjednička kandidata za aprilski i majski krug izbora u Francuskoj su liderka Nacionalnog Fronta, Marine Le Pen i nezavisni kandidat centrist Emmanuel Macron.

Istraživanja javnog mnjenja obavljena u Francuskoj su pokazala da bi Macron mogao postati predsjednik Francuske već u pvom krugu u aprilu.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG