Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MacShane: Mogherini u nemogućoj misiji na Zapadnom Balkanu


Denis MacShane

Nekadašnji britanski ministar za Evropu i Balkan, labuirista Denis MacShane, ocijenio je danas da je pokušaj šefice evropske diplomatije Federice Mogherini da doprinese stabilizaciji na Zapadnom Balkanu "teža misija od sklapanja dogovora Irana i SAD o nuklearnom programu", prenosi Beta.

U tekstu za briselski EurActiv, MacShane je naveo da je Zapadni Balkan "20 godina nakon najgoreg masovnog ubistva nedužnih civila poslije Drugog svjetskog rata, u Srebrenici, i dalje najproblematičniji region Evrope" i da su ministri vanjskih poslova i lideri velikih zemalja EU postepeno izgubili interesovanje da pomognu tom regionu da nađe izlaz iz dugotrajnih sukoba.

"Sve dok nema rata ili nasilja, Berlin, London, Pariz i Rim prekidaju aktivnosti. Na Federici Mogherini je da pokuša da pokaže da Evropa ima vanjsku politiku koja može da donese trajno uspostavljanje mira u tom regionu Evrope", naveo je on.

U okolnosti koje otežavaju posao visoke predstavnice EU, ubrojao je odluku nekih zemalja EU, među kojima Španije, koje odbijaju da priznaju Kosovo, što je do sada učinilo više od 120 zemalja svijeta, kao i ponašanje Grčke koja iz nacionalističkih pobuda, uskraćuje Makedoniji pravo da pod tim nazivom postoji kao država, a pomenuo je i Makedoniju u kojoj se odvija "apsurdna nacionalistička predstava", uz pretenzije o ulozi Aleksandra Velikog.

"Za Mogherini glavni problem je srpski revanšizam. Uz podršku Kremlja koji preko Beograda želi da postane glavni igrač na Zapadnom Balkanu, srpski nacionalisti podstiču srpske manjine i u BiH i na Kosovu da odbiju svu saradnju na osnovu koje bi te male zemlje nastale raspadom bivše države, ispravno funkcionisale", naveo je on.

Naveo je da Srbi znaju da nema šanse da pristupe u EU dok ne shvate da treba da "završe sa 1990-im godinama i da prihvate da Beograd može da ima kontrolu nad Srbijom, ali ne više nad susjednim zemljama" nastalim raspadom bivše države, ali nijedan srpski lider još nije bio spreman da to otvoreno kaže srpskom narodu.

"Uskoro će predsjednički izbori u Srbiji i većina kandidata igra na kartu Srbije kao žrtve i podržava tvrdu liniju prema Kosovu i BiH", naveo je on.

Dodao je da Kosovo i Crna Gora ne mogu da postignu sporazum o granici, iako državne vlasti mogu da se dogovore, jer ultranacionalistička manjina poslanika Skupštine Kosova, koja odbija svaki dijalog sa Srbijom ili kompromis sa Crnom Gorom, ne omogućava da se postigne dogovor.

Naveo je i problem ilegalne imigracije sa Zapadnog Balkana, uz konkretne primjere da "EU troši bogatstvo vraćajući hiljade Srba i građana Kosova koji prelaze nelegalno granicu", kao i da Albanci "obavljaju sav posao za imigrante u Grčkoj", dok su građani Kosova "dobrodošli u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj kao vrijedni radnici, i čak su i fudbalske zvijezde".

MacShane se zalaže da se regionu odobri putovanje bez prepreka u EU.

Na Zapadnom Balkanu jedino za Kosovo nema liberalizacije režima viza, a MacShane tvrdi da je potrebno da se Kosovu to omogući i prije zvaničnog sporazuma sa Crnom Gorom o granici, budući da i Slovenija i Hrvatska još nisu riješile granični spor, iako su obje već u EU.

"EU od omogućavanja legalnog putovanja sa Zapadnog Balkana može da ima samo koristi, umjesto što postavlja neostvarive uslove koji samo idu na ruku ekstremističkim ambicioznim nacionalističkim političarima", ocijenio je on.

XS
SM
MD
LG