Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp podržao Sešonsa, demokrate traže ostavku zbog kontakata s Rusima


Džef Sešons

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da ostaje uz ministra pravosuđa Džefa Sešonsa, nakon što je otkriveno da se prošle godine sastao sa ambasadorom Rusije, a da o tome nije obavestio Senat, piše Rojters. Tramp je rekao da ima potpuno poverenje u Sešonsa.

Lideri Demokratske partije u Kongresu SAD, Čak Šamer i Nensi Pelosi, zatražili su ranije danas ostavku ministra pravosuđa Džefa Sešonsa, zbog informacija da je imao tajne kontakte s ambasadorom Rusije u Vašingtonu, prenosi Rojters.

"Ministarstvo pravosuđa mora da radi besprekorno za dobrobit zemlje. Sešons treba da podnese ostavku", istakao je Šamer, senator iz Njujorka.

“Sada nakon što je pod zakletvom lagao o svojim kontaktima sa Rusima, on mora podneti ostavku”, rekla je Nensi Pelosi, čelnica manjinskih demokrata u Predstavničkom domu.

U saopštenju objavljenom sinoć Sešons je napisao: "Nikad se nisam sastao ni sa kakvim ruskim zvaničnicima da razgovaram o pitanjima kampanje. Nemam pojma na šta se odnosi ova optužba, ona je lažna".

Bela kuća je potvrdila da je Sešons imao sastanke, ali je navela da nije ništa loše uradio ocenivši da su otkrića "Vašington posta" novi "napad" demokrata na Trampovu administraciju.

"Sešons se sastao sa ambasadorom u svom zvaničnom svojstvu senatora", rekao je jedan zvaničnik Bele kuće.

Predsednik Komiteta za nadzor obaveštajnih službi, republikanski senator Ričard Bur, koji je odgovoran za istragu ruskih pokušaja da utiču na američke predsedničke izbore u 2016., izjavio je u četvrtak da veruje ministru Sešonsu.

List "Vašington post" je objavio da se Sešons prošle godine, tokom predizborne kampanje republikanaca, u dva navrata susreo s ruskim ambasadorom.

Predsednik Donald Tramp je u više navrata negirao kontakte s Rusijom koju je Obamina administracija optužila za mešanje u predizbornu kampanju.

"Vašington post" je naveo da se Sešons, bivši senator i savetnik za spoljnu politiku i druga pitanja u Trampovoj izbornoj kampanji, sastao sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom u julu i septembru prošle godine, a što nije prijavio tokom rasprave u američkom Senatu koji je razmatrao njegov izbor.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Majk Flin nedavno je podneo ostavku posle napisa da je pre inauguracije Donalda Trampa s ruskim ambasadorom razgovarao o američkim sankcijama Rusiji, a o čemu nije obavestio Trampa i potpredsednika SAD Majka Pensa.

XS
SM
MD
LG