Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov i Dodik: Osigurati poštovanje Dejtonskog sporazuma


Milorad Dodik i Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi na sastanku sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da je cilj zajedničkih susreta da se obezbedi direktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i da se ne dozvoli kršenje prava naroda i entiteta u BiH, javlja Beta.

"Mi se redovno susrećemo. Polazimo od toga da se rukovodimo sporazumima koje smo postigli, pre svega u vašim susretima sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Cilj naših dogovora je da osiguramo direktno poštovanje principa Dejtonskog sporazuma, da ne dozvolimo da se krše prava naroda i entiteta", rekao je Lavrov Dodiku na početku razgovora.

Ruski ministar je rekao da zapadni partneri pokušavaju "ili da zatvore oči ili da direktno podstiču te pokušaje. "Mi aktivno radimo sa njima kako bismo ih držali u okvirima koje je odobrio Savet bezbednosti UN", rekao je Lavrov i dodao da je razgovor posvećen i razvoju veza u trgovinskoj, ekonomskoj i humanitarnoj oblasti.

Dodik je zahvalio Rusiji, Putinu i Lavrovu za "principijeni pristup problemima u regionu i posebno u BiH".

"Da u Rusiji u kontinuitetu ne podržavaju principe međunarodnog prava, pre svega Dejtonskog Sporazuma, u BiH bi mnoge stvari bile gore", rekao je Dodik.

XS
SM
MD
LG