Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sirijske snage povratile kontrolu nad Palmirom


Rimsko pozorište u Palmiri

Sirijske snage su povratile u četvrtak kontrolu nad drevnim gradom Palmira od militanta “Islamske države”, nakon što su morale da se povuku u decembru, javljaju sirijski državni mediji, a prenosi Asošijeted Pres.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je dobio obaveštenje od ruskog ministra odbrane da su sirijske trupe zauzele Palmiru, uz podršku ruske avijacije. Jedinice šiitskog Hezbolaha takođe su učestvovale u ofanzivi.

Agencija SANA je pretnodno javila da su vladine trupe ušle na aerheološki lokalitet Palmire, koje je bilo pod zaštitom UNESKA, te da se ekstremisti povlače.

Po rečima Mohameda Homsija, direktora “Palmira News Networka”, grad je skoro potpuno pust jer su ekstremisti još u nedelju evakuisali svoje porodice.

Sirijska vojska prethodno je u martu prošle godine preuzela taj grad od ekstremista Islamske države, ali je izgubila kontrolu nad njim posle 10 meseci.

U ovom gradu se nalaze antičke građevine, kao što je kameni rimski teatar, i predmeti od neprocenjive vrednosti.

Arheolozi ističu da su istorijske znamenitosti Palmire, zbog koje je pre rata 2011. privlačila turiste iz celog sveta, u velikoj meri uništene ili oštećene.

XS
SM
MD
LG