Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU traži uvođenje viza Amerikancima


Potpredsednik SAD Majk Pens i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Evropski parlament (EP) zatražio je od Evropske komisije da privremeno, pre leta, uvede vize za američke građane, jer Vašington i dalje traži vize za ulazak državljana pet članica EU u SAD, javlja Asošijeted Pres.

Građanima Poljske, Hrvatske, Kipra, Rumunije i Bugarske i dalje su potrebne vize za putovanje u SAD.

Ovu recipročnu meru bi, kako zahteva EU, trebalo uvesti za dva meseca i trajala bi godinu dana

Neimenovani zvaničnik Evropske komisije rekao je da su u toku kontakti sa američkom administracijom radi punog viznog reciprociteta, ali nije precizirao kada će konkretna akcija biti preduzeta.

"Evropska komisija treba da podnese izveštaj o napretku pre kraja juna 2017. godine", izjavio je zvaničnik, prenosi Rojters.

Prema regulativama EU, odluka o ukidanju veza treba da bude primenjena dve godine nakon prvog obaveštenja zemljama koje traže vize za članice evropskog bloka.

Prvo obaveštenje SAD o nepostojanju recipročnih mera poslato je u aprilu 2014. godine. Stoga Evropski parlament smatra da je Evropska komisija dužna da preduzme odgovarajuće mere.

Međutim, Evropska komisija je ranije upozoravala da bi se vize Amerikancima nepovoljno odrazile na evropsku ekonomiju, pre svega trgovinu i turizam.

Kanada je, takođe, uvela vize državljanima Bugarske i Rumunije, ali je najavila da će ih ukinutu u decembru.

XS
SM
MD
LG