Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki ambasador zabrinut zbog krize u Makedoniji


Američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli izrazio je danas zabrinutost zbog političke krize u toj zemlji.

Bejli je izrazio zabrinutost na društvenoj mreži Tviter zbog toga što se "Makedonija udaljava od principa demokratije i vladavine prava, jezgra NATO vrednosti", prenela je makedonska agencija MIA.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je juče predsedniku Makedonije Djordju Ivanovu da mora da poštuje rezultate izbora i mandat za formiranje vlade poveri lideru opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu.

"Svi lideri, uključujući i predsednika, moraju da poštuju rezultate nedavnih izbora. U jednoj demokratiji parlamentarna većina mora da bude priznata, čak i ako mu se to ne dopada", napisao je Han na svom Tviter profilu.

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov juče je odbio da dodeli mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu, iako je dokazao da ima parlamentarnu većinu, navodeći da nema nameru da mandat poveri čoveku ili partiji koja u svom programu "ima platformu za rušenje državotvornosti i unitarnosti" Makedonije.

Zaev je parlamentarnu većinu od 67 poslanika formirao sa tri stranke Albanaca u Makedoniji - DUI, Besa i Alijansa za Albance.

XS
SM
MD
LG