Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Švedska će od sledeće godine vratiti obavezno služenje vojnog roka zbog problema sa popunjavanjem armije na dobrovoljnoj bazi u trenutku kada rase zabrinutost zbog bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Neutralna Švedska je ukinula obavezno služenje vojnog roka 2010. Međutim, pojačane vojne aktivnosti u baltičkoj regiji nakon ruske aneksije Krima 2014, što je navelo vlasti u Stokholmu da povećaju svoju borbenu gotovost.

Vežbe ruske avijacije u kojoj je simulirano bombardovanje ciljeva u Švedskoj, pokazalo je slabosti njene protivazdušne odbrane.

Armiju će služiti mladići i devojke rođeni 1999. i kasnije, mada će veoma mali broj njih biti regrutovan – oko 4 hiljade u naredne dve godine dok se na dobrovoljnoj bazi trenutno javlja oko 2.5 hiljade vojnika.

“Imamo problem sa popunjavanjem jedinica na dobrovoljnoj bazi i to treba nekako da rešimo”, izjavio je švedski ministar odbrane Peter Hultkvist za javni radio SR.

Služenje vojnog roka u Švedskoj je bilo obavezno tokom Hladnog rata a onda je postepeno ukidano nakon raspada Sovjetskog Saveza kada se procenjivalo da je mala verovatnoća od oružanih sukoba.

Troškovi Švedske na odbranu su smanjeni sa 2,5 odsto bruto društvenog proizvoda 1991. na 1,1 odsto 2015. Ona nije ratovala više od dva veka i

Švedska nije članica Severnoatlantske alijanse ali učestvuje u programu Partnerstvo za mir.

XS
SM
MD
LG