Dostupni linkovi

Malezija deportuje privedenog Sjevernokorejca


Kim Džong Nam
Kim Džong Nam

Sjevernokorejac koji je držan u pritvoru zbog sumnje da je povezan sa napadom nervnim agensom na polubrata sjevernokorejskog vođe biće pušten zbog nedostatka dokaza, rekli su danas malezijski zvaničnici, prenosi Beta.

Malezija je takođe objavila da ukida bezvizni režim putovanja za državljane Sjeverne Koreje zbog zaoštravanja odnosa sa tom zemljom poslije ubistva Kim Džong Nama, polubrata sjevernokorejskog vodje.

Zvaničnici nisu naveli zašto su uhapsili muškarca koga danas puštaju, četiri dana poslije napada na Kim Džong Nama na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Malezijski državni tužilac Mohamad Apandi Ali rekao je danas da će to lice, Ri Džong Čol, biti oslobođen i deportovan zato što nema validne putne isprave.

Napad na Kim Džong Nama snimljen je bezbjednosnim kamerama i na njemu se vidi kako dvije žene mažu nešto po Kimovom licu dok je čekao na let na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara.

Malezijski zvaničnici su saopštili da se radi o nervnom agensu VX, koji spada u zabranjeno hemijsko oružje.

Kim je umro u roku od jednog sata dok je ovaj brzodjelujući otrov prostrujio kroz njegovo tijelo, rekle su malezijske vlasti. Niko od drugih putnika na aerodromu nije prijavio da mu je pozlilo.

Ovo trovanje pokrenulo je ozbiljnu diplomatsku svađu između Malezije i Sjeverne Koreje.

XS
SM
MD
LG