Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Han: Poštovati ishod izbora u Makedoniji


Johanes Han

Evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johanes Han poručio je večeras da svi lideri u Makedoniji, uključujući predsjednika, moraju da poštuju ishod nedavno održanih parlamentarnih izbora.

"U demokratiji morate priznati parlamentarnu većinu čak iako vam se ne sviđa. Zato očekujem od političkih lidera i institucija da vode demokratske procese u interesu svojih građana", naveo je Han na Tviteru, poslije odluke makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova da ne da mandat za sastavljanje nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.Ivanov je taj potez pojasnio riječima da ga "savjest sprečava" da mandat za sastav nove vlade preda onima koji "ruše suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Makedonije".

Zaev je optužio predsjednika Makedonije da je "izveo državni udar", time što je odbio da mu dodijeli mandat, dok su iz Demokratske unije za integracije ocijenili da to može da dovede do "katastrofalne situacije" u državi.

Lider SDSM-a skupio potpise 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju.

Potpise su Zaevu dali i poslanici iz tri političke partije Albanaca - Demokratska unija za integraciju, pokret "Besa" i Alijansa za Albance, koje su početkom januara u Tirani usvojile zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade.

XS
SM
MD
LG