Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Skoplju protest za zaštitu imena i unitarnosti Makedonije


Ilustracija

U centru Skoplja večeras je održan marš građana za, kako je najavljeno, zaštitu imena i unutarnosti države i protiv promena Ustava Makedonije.Na protestu koji je počeo ispred vlade, a završen ispred zgrade parlamenta, prema procenama izveštača učestovovalo je nekoliko hiljada građana, koji se se izjasnili protiv uvodjenja albanskog jezika kao drugog zvačnog jezika i federalizacije Makedonije.

Skupu, koji je organizovalo novoformirana Gradjanska inicijativa za zajedničku Makedoniju, prisustvovali su neki od najznačajnijih zagovornika vladavine VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Na protest je pročitan proglas u kojem se traži od političkih partija da poštuju Ustav Makedonije i da se obavežu da neće raditi na promeni imena i suštine unutarne države, kao i da ne prihvataju platforme koje su napravljeme za tudje interese i čiji je cilj razbijanje Makedonije.

U inicijativi za zajedničku Makedoniji navode da nemaju veze sa VMRO DPNNE, a na skupu nisu bili dozvoljeni stranački simboli.

Kako prenose mediji bliski VMRO DPMNE, u inicijativi navode da su i sami "iznenadjeni bojem ljudi koji su im se priključili samo 12 sati nakon formiranja", procenjujući da je skupu prisustvovalo oko deset hiljada gradjana.

Lider vladajućeg VMRO DPMNE Nikola Gruevski optužio je sinoć predsednika opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva, koji sa albanskim partijama dogovara koalicionu vladu, da priprema redefinisanje i promenu imena Makedonije i pozvao narod da brani državu.

Čelnik Socijal demokratskog saveza Makedonije SDSM Zoran Zaev predao je u ponedjeljak potpise 67 potpisa zastupnika iz redova stranaka - SDSM, DUI, Besa i Alijanse Albanaca.

Uoči sastanka s predsjednikom Ivanovim, Zaev je izrazio očekivanje da će mu Ivanov dati mandat za osnivanje nove makedonske vlade.

XS
SM
MD
LG