Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska optužila Gulena da planira bjekstvo u Kanadu


Fethullah Gulen, vjerski učtelj u egzilu u SAD, kojeg turske vlasti optužuju da je iza pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016.

Zamenik turskog premijera Numan Kurtulumus izjavio je u ponedjeljak da Turska ima "ozbiljne" obavještajne podatke da bivši imam Fethullah Gulen planira da pobjegne iz SAD.

Gulen je bivši imam koji živi u SAD, a koga turske vlasti optužuju da je direktno odgovoran za pokušaj vojnog udara 15. jula 2016. godine.

Kurtulumus je rekao da podaci koje su prikupile turske obavještajne službe pokazuju da Gulenovi sledbenici kupuju "zemljište i farme" u Kanadi.

Prema njegovim riječima, turska vlada je podijelila ove informacije sa američkim Ministarstvom pravde.

Vlasti u Ankari traže od SAD izručenje islamskog vjerskog učitelja i zahtijevaju njegovo pritvaranje kako ne bi pobjegao u neku drugu zemlju.

"Nadamo se da SAD ozbiljno razmatraju ovo pitanje", kazao je zamjenik turskog premijera.

Gulen je u više navrta odbacio bilo kakvu umiješnost u pokušaj državnog udara u Turskoj prošlog ljeta, nakon čega je z javnih službi uhapšeno i otušteno na desetina hiljada, sudija, tužilaca, vojnika, policajaca, profesora, akademika, novinara i ostalih koje su turske vlasti optužile da su pripadnici u turskog zavbranjenog Gulenovog pokreta FETO.

XS
SM
MD
LG