Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Darmanović u EP: Članstvo u NATO smanjiće pritiske sa strane


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je u obraćanju poslanicima spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta da su posljednji parlamentarni izbori ponovo pokazali prioritete zemlje u vanjskoj politici. Naglasio je da su političke podjele podstaknute i miješanjem stranog faktora.

Nova Vlada, kako je rekao Darmanović, nastavlja da radi na ispunjavanju standarda koji će voditi boljem životu građana, pa je pozvao poslanike da kroz otvorene diskusije o proširenju podstaknu Crnu Goru da donosi konkretne rezulatate u važnim reformama.

"Takođe, bez obzira na pozitivnu ocjenu izbora od strane OEBS-a, opozicija nastavlja da bojkotuje rad parlament, to ih međutim nije spriječilo da formiraju vlast na lokalnom nivou u opštinama gdje su osvojili većinu. Političke podjele su podstaknute i miješanjem stranog faktora, a sve u svjetlu skorog članstva Crne Gore u NATO. Planirani teroristički napad na dan izbora otvara pitanja koja mogu dalje produbiti politički jaz u državi. Institucije rade na procesuiranju osumnjičenih. Vjerujemo da će članstvo u NATO smanjiti razlike i stvoriti prostor za dijalog unutar institucija. Pritisak sa strane koji predvodi političku podjeljenost će nestati i stvoriće se više prostora za politički dijalog. Moramo znati da se u demokratskim državama različiti stavovi iznose na ulicama, a ne na ulicima uz nasilje", kazao je Darmanović.

XS
SM
MD
LG