Dostupni linkovi

Mogherini će se obratiti parlamentu CG 1. marta


Federika Mogerini, šefica EU diplomatije i potpedsjednica EK
Federika Mogerini, šefica EU diplomatije i potpedsjednica EK

Visoka predstavnica za vansjke poslove i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini obratiće se crnogorskim poslanicima u Skupštini Crne Gore tokom svoje posjete Podgorici.

Mogerini će posjetiti Zapadni Balkan od 1. do 4. marta, a boraviće i u Crnoj Gori.

U crnogorskom parlamentu, visoka predstavnica EU govoriće 1. marta, na posebnoj sjednici, koja će početi u 18 sati i 30 minuta, najavljeno je iz Skupštine.

Crnogorska opozicija bojkotuje rad paralamenta tako da je još nije jasno da li će oni prisustvovati izlaganju EU zvaničnice.

Mogerini će tokom posjete regionu posjetiti i Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju i Makedoniju.

Evropska zvaničnica će se sastati i sa političkim vlastima, uključujući predstavnike vlada, političkih partija i parlamenata. O posjeti će izvijestiti ministre spoljnih poslova EU na sastanku Savjeta za spoljne poslove 6. marta.

Uoči posjete, Mogerini je navela da je saradnja sa Zapadnim Balkanom, regionom u srcu Evrope, za EU jedan od ključnih prioriteta.

“Kao rezultat svog rada želim da vidim napredak na reformskom putu ka Evropskoj uniji kod svih naših partnera na Zapadnom Balkanu, kako bismo bili sigurni da je ovaj proces nepovratan. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju ključni u ovom kontekstuˮ, kazala je Mogerini.

XS
SM
MD
LG