Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vašington traži od Moskve da poštuje primirje u Ukrajini


Mark Toner portparol Stejt departmenta

Sjedinjene Američke Države pozvale su Rusiju i snage koje podržava u istočnoj Ukrajini, da odmah počnu da poštuju novo primirje koje je formalno na snazi od 20. februara.

"Pozivamo Rusiju i separatističke snage koje ona podržava, da počnu da poštuju prekid vatre, povuku teško naoružanje, i omoguće potpun i nesmetan pristup posmatrača OEBS" - Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi, piše u saopštenju portparola američkog Stejt departmenta, Marka Tonera.

Šesnaest ukrajinskih vojnika je ranjeno poslednjih dana u sukobima u istočnoj Ukrajini, gde su pro-ruski pobunjenici u petak zaplenili robotsku izvidjačku letelicu OEBS-a, saopštila je u subotu ukrajinski vojska.

"Sjedinjene Države pomno prate rastuće nasilje u istočnoj Ukrajini poslednjih nekoliko nedelja i konstantan neuspeh pro-ruskih separatističkih snaga da poštuju prekid vatre po sporazumu iz Minska", ukazao je Stejt department u tekstu koji je agencija AFP ocenila kao oštar.

"Osuđujemo gađanje posmatrača iz posebne misije OEBS-a u petak, i oduzimanje letelice što su uradile pro-ruske separatističke snage. Nužno je da te snage obustave napade na civilne objekte, uključujući postrojenje za prečišćavanje vode u Donjecku", dodao je Toner.

Više od dve nedelje od ponovnog izbijanja nasilja, sa tridesetak mrtvih i uz propast i najnovijeg sporazuma o primirju, novo primirje su najavili ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Pavlo Klimkin. Taj prekid vatre je formalno stupio na snagu 20. februara.

Sukob pro-ruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini je izbio aprila 2014. godine. Do sada je poginulo više od 10.000 ljudi.

Posle sastanka 16. februara u Bonu sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, američki državni sekretar Reks Tillerson je ponudio saradnju s Rusijom ako bude "u interesu američkog naroda" i zatražio od Moskve da poštuje mirovni sporazum o Ukrajini, iz Minska.

Taj mirovni sporazum, potpisan 2015. godine, predvidjao je da se "smesta i u potpunosti obustavi vatra" i da se teško naoružanje ubrzo povuče sa obe strane linije fronta.

Taj dokument je omogućio proglašavanje nekoliko primirja, ali nasilje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG