Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović o reviziji tužbe BiH: Ne u prošlost


"Apelujem na sve u BiH da se sedne, razgovara, usresredi na evropski put BiH, a ne na prošlost", istakla Grabar Kitarović
"Apelujem na sve u BiH da se sedne, razgovara, usresredi na evropski put BiH, a ne na prošlost", istakla Grabar Kitarović

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović apelovala je na političare u BiH da se umesto na prošlost usresrede na evropski put svoje zemlje i važne odluke donose u institucijama, nakon što su Bošnjaci zatražili reviziju međunarodne presude za genocid u BiH.

Zastupnici Bosne i Hercegovine su Međunarodnom sudu pravde u Hagu pre dva dana predali zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

"Poštujući prava svake države, pa tako i BiH, da koristi sve međunarodne pravne instrumente, ipak apelujem na stabilnost BiH kao države i da se tako ključne odluke donose unutar državnih institucija", rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Slavonskom Brodu.

"Apelujem na sve u BiH da se sedne, razgovara, usresredi na evropski put BiH, a ne na prošlost", istakla je ona i dodala da će Hrvatska podržati takve napore.

Sličan poziv političarima u BiH uputilo je prethodno i hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova.

XS
SM
MD
LG