Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Težak poraz britanskih laburista


Džeremi Korbin, lider britanskih laburista

Vladajuća britanska Konzervativna partija nanela je težak poraz opozicionim laburistima i njihovom lideru Džeremiju Korbinu pobedivši ih na izborima za upražnjeno mesto u britanskom parlamentu.

Kandidatkinja konzervativaca Trudi Harison osvojila je mandat u Kouplendu, seoskoj oblasti na severu Engleske koja je dugo bila uporište laburista.

Korbin, koji je učestvovao u ovoj kampanji i koji pokušava da ujedini stranku uprkos čestim pozivima da se povuče sa njenog čela, rekao je danas da je "ponosan" što vodi partiju i da će nastaviti da se bavi zdravstvenim sistemom, socijalnom negom i pitanjima stanovanja.

Neki od laburističkih poslanika rekli su da stranka stoji katastrofalno pred izbore 2020. godine a pobednica na dopunskim izborima Trudi Harison kazala je da Korbin nije bio predstavnik "običnog radnika" u oblasti Kouplend.

Ovo je prvi put od 1982. godine da vladajuća stranka dobije mandat na dopunskim izborima a poraz laburista dovodi u pitanje Korbinovu sposobnost da uspešno vodi partiju na sledećim izborima.

Korbinova stranka, koja ima najmanje poslanika u poslednjih 30 godina, daleko je iza konzervativaca prema istraživanjima i mnogi poslanici su kritikovali Korbinov pristup. Iako ga i dalje podržava levo krilo partije, on nije uspeo da pridobije širu podršku birača.

Korbin, koji je bio za ostanak Velike Britanije u EU na prošlogodišnjem referendumu, sada podržava Bregzit i zbog toga ga je kritikovao i bivši laburistički premijer Toni Bler.

Na izborima za drugo upražnjeno mesto u britanskom parlamentu kandidat Laburističke partije uspeo je da pobedi kandidata Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), njenog predsednika Pola Natola (Paul Nuttall), koji je nasledio Najdžela Feridža na čelu stranke prošle godine.

Desničarska stranka UKIP, najveći zagovornik Bregzita, nadala se pobedi u oblasti sa velikom podrškom Bregzitu, ali laburisti su uspeli da zadrže to mesto a UKIP će i dalje imati samo jednog poslanika u britanskom parlamentu.

Dopunski izbori za dva poslanička mesta održani su pošto su oba poslanika podnela ostavke.

XS
SM
MD
LG